{ "title": "Çok Sakız Çiğnemenin Zararları", "image": "https://www.sakiz.gen.tr/images/cok-sakiz-cignemenin-zararlari.jpg", "date": "20.01.2024 14:31:14", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Çok sakız çiğnemenin zararları, sakız çiğneme alışkanlığı genellikle çocuklarda yaygın olarak görülür. Bu alışkanlık erişkinlik ve yetişkinlik dönemlerinde de devam edebilir. Normalde zararsız kabul edilen sakız, içeriğindeki maddelerle bir anda sağlığımıza ciddi zararlar verebilir. Bu nedenle çok sakız çiğnemenin zararları olduğunu söylemek isteriz. Sakızı ilk üreten firmanın otomobil lastiği üretiğini de belirtelim. İçine tatlandırıcı maddeler katılarak elde edilen sakız bazı kişilerde bağımlılık derecesinde alışkanlık yapar. Genellikle bu yüzden yaşanan sağlık sorunları tedavi edilse de sakız çiğnemeyi azaltmak, hatta tamamen bırakmak daha doğrudur. Özellikle yetişkinlerin %70 oranı çiğnemese bile yanında sakız taşır. Bunun sebebi toplumda sigara kullanan kişilerin bunan kurtulmayı ya da azaltmayı sakız çiğneyerek sağlamak istemesidir. Bunu yaparken insanların bir anda sakızın zararlı etkilerine maruz kalacaklarını da dikkate almaları gerekir.

Çok sakız çiğnemenin zararları nelerdir?

Sakız çiğnemekte aşırılığa kaçılırsa, içeriğindeki katkı maddelerinden kaynaklanan zararlı etkiler ortaya çıkabilir. Bu nedenle özellikle çocukların fazla sakız çiğnemesine engel olmak gerekir. Sakızların içeriği kontrol edilerek, katkı maddelerinin zararlı etkileri değerlendirilmelidir. Biz de kısaca bu maddelerin zararlı olabilecek etkilerine değinelim.

Aspartam: bu maddenin tatlandırıcı özelliği bulunmaktadır. Bunun zararlı etkileri arasında baş dönmesi, kansere neden olma, mide bulantısı, kadınlarda adet düzensizliği, kısırlık gibi etkiler bulunur. Aspartam sadece sakızın içeriğinde değil, şekerlemelerde, çikolata türlerinde de kullanılır.

Sorbitol: Sakızların içeriğinde kullanılan ve tatlandırıcı olan sorbital, ince bağırsaklar tarafından çok zor emilir. Bu nedenle çok sakız çiğneyen kişilerde karında şiddetli ağrı, aşırı derecede kilo kaybı, diyare gibi bağırsaklardan kaynaklanan sorunlar ortaya çıkabilir. Bu konuda yapılan bilimsel araştırmalarda sorbital içeren sakızların zararlı etkileri olabileceği belirlenmiştir.

Sukraloz: bu madde tüketim maddelerinde en fazla kullanılan tatlandırıcılardan biridir. Bildiğimiz basit şekerle kıyaslandığı zaman sukraloz ondan 600 kat daha fazla etkili olur. Bu maddenin kanserojen etkisi olduğu bilinmektedir.

Mannitol: Sakızın içeriğinde kullanılan bu maddenin ölümcül kalp krizine yol açma riski bulunmaktadır. Ayrıca sinir sisteminin zarar görmesine de neden olabilir.

Msg: bu katkı maddesinin tatlandırıcı özelliği yoktur. Ancak sakızın içeriğinde bulunması çiğneyen kişinin tat alma duyusunu etkiler. Yani sakız çiğneyen kişi sakızdan daha fazla lezzet alır. Ancak bunun da bazı yan etkileri vardır. Bunların arasında en önemlileri nörolojik rahatsızlıklar, kalpte ritim bozukluğu, kalp çarpıntısıdır. Bu nedenle çok sakız çiğnemek oldukça zararlıdır.

Burada bahsettiğimiz katkı maddelerinin dışında sakızın içeriğinde kullanılan farklı maddelerde vardır. Ancak buradaki maddelerin zararlı etkileri oldukça fazladır. Zararsız gibi görünen sakız çiğneme bazen ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Bu yüzden her şeyden önce sakızların içeriğine dikkat edilmeli, mümkünse aşırı sakız çiğnemekten kaçınılmalıdır. Sakızı sadece içeriğiyle değerlendirmemek de gerekir. Özellikle küçük yaştaki çocukların sakızı çiğnemek yerine yutabileceği de düşünülmelidir. Bunun da zararlı etkileri vardır. Kısaca çok sakız çiğnemenin zararlı olduğu ve bu alışkanlığın mutlaka azaltılması gerektiğini söyleyebiliriz.
" } ] }