{ "title": "Damla Sakızı", "image": "https://www.sakiz.gen.tr/images/damla-sakizi.jpg", "date": "20.01.2024 07:58:25", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Damla sakızı, sakız ağacından elde edilen reçineye damla sakızı denir. Yunanistan mutfağında önemli rolü olan damla sakızı, ilaç yapımında da kullanılmaktadır. İsmini büyük bir bölümünün üretildiği Sakız Adası'ndan almıştır. Sıvı olarak üretilen damla sakızı, güneşte kurutularak dağınık yarı saydamcıklar haline getirilir. Çiğnendikçe yumuşar ve mat bir renk alır. Başta kötü bir tat vardır ancak çiğnendikçe ağızda bir çam kokusu vererek ferahlatır.

Avrupa Birliği, damla sakızı üretimini isimlendirme koruması altına almıştır. Sakız Adası'nda bulunan sakız üretimi ortaçağdan beri köylerin oluşturduğu bir kooperatif tarafından kontrol altına alınmıştır. Ayrıca Pirgi'de damla sakızı müzesi de bulunmaktadır. Sakız Adası'ı dışında Çeşme Yarımadası'nda da yıllık belli bir miktarda damla sakızı üretimi yapılmaktadır. Çeşme Yarımadası, Sakız Adası'ndan 8 kilometre uzaklıkta bulunur ve iklimleri benzerdir. Bunun yanı sıra TEMA Vakfı, Çeşme Yarımadası'nda sakız ağaçlarının koruma altına alınması ve yeni fidanların dikilmesi için çalışmalar başlatılmıştır. Bu çalışmanın bir parçası da üretimi arttırmak ve ticari açıdan çekici olmasını sağlayarak sakız ağaçlarını korumaktır. Ayrıca bu çalışma 2008 ve 2011 yılları arasında İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü tarafından 149 hektar alana 3000 sakız ağacı dikilmiştir. Bu çalışmanın 2016 yılına kadar devam edeceği de vurgulanmıştır.

Damla sakızı nerelerde ve nasıl kullanılır?

Genellikle Türk mutfağında çörek ve pasta gibi yiyeceklerde aroma olarak kullanılmaktadır. Ayrıca kozmetik ürünlerinde de kullanılabilir.

Damla sakızı, genellikle küçük poşetler içinde aktarlarda satılmaktadır. Poşetin içinde genellikle damla sakızı reçinesi bulunur. Bu reçine ezilerek damla sakızı olarak kullanılır. Ayrıca yanında mumla verilir. Bunun sebebi damla sakızı çiğnerken sakızın dişlere yapışmasını önlemektir. 1 paket damla sakızı 1 kilogram süt içerisinde kullanılabilir. Tatlılarda damla sakızı ezilerek toz haline getirilir. Damla sakızı, genellikle tatlı ocaktan alınmadan 5 dakika önce atılır. Bunun nedeni aromasının buharlaşmasını önlemektir.

Damla sakızı faydaları nelerdir?
" } ] }