{ "title": "Evde Sakız Yapımı", "image": "https://www.sakiz.gen.tr/images/evde-sakiz-yapimi.jpg", "date": "20.01.2024 12:00:46", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "
Evde sakız yapımı, olur mu diyenler için ve yapmak isteyenler için çok güzel bir tariftir lakin değildir. Sakızın nasıl yapıldığını hepimiz merak ederiz. Hepimiz hemen hemen sakız çiğnemeyi severiz. Hatta sakız çiğnemek sağlığımıza çok faydalıdır. Beynimiz sakız çiğnerken kendini çalışıyor hisseder. Böylelikle yeni sinir hücreleri oluşturmasını sağlar. Ayrıca sakız çiğnemek hafızayı geliştiriyor ve kavrama yeteneğimiz gelişiyor. Önceden sakız, sakız ağacından elde ediliyordu. Sapodilla ağacından, sakızın ana maddelerinden olan Hindibayı bulunmaktadır. Zamanla bu kıtaya gelenler bu ağacı ve sakızı keşfetmişler. Sakızın bugün ana maddeleri şeker, glikoz, yumuşatıcı katılarak yapılıyor ve sakızı oluşturan kimyasallar olarak bilinmektedir.

Ege Denizinde bulunan sakız adası, sakız Anadolu tarafından bilinmesi nedenidir. Damla sakızı zamanla balmumu ile çiğnenmiş ve özellikle Osmanlı sarayında çok sevilmiştir. Harem kadınlarının sakızı çok sevdikleri biliniyor bu sayede tüm Anadolu'ya sakız hızla yayılmıştır.

Sakız, sakız hamuru ile yapılır. Eskiden ağaç reçinesinden yapılıyordu. Şimdi ise kauçuk ve plastikten yapılmaktadır. Sakız hamuruna renk ve aroma eklenerek karıştırıcıda karıştırarak yapılıyor. Karıştırırken içine tat vermek için glikoz şurubu ilave ediliyor. Daha sonra toz halinde olan tatlandırıcı ve üzüm şekeri ekleniyor. Malzemeler 20 dakikada harmanlanır. Bu karışım ekmek hamuru kıvamına gelmelidir ve gelince hazır olur. Esnek bir hale gelmesi gerekiyor. Hamur diş macunu gibi ince şeritler şeklinde olmalıdır. Sakızlar daha sonra 15 dakika kadar soğutulur ve paketlenir.
" } ] }