{ "title": "Gece Sakız Çiğnemek", "image": "https://www.sakiz.gen.tr/images/gece-sakiz-cignemek.jpg", "date": "20.01.2024 23:29:24", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Gece Sakız Çiğnemek, Gece sakız çiğnemek uygun mudur diye bir şey duyduğumuz zaman çocukluğumuzdan bugüne kadar birçok hurafe dolanmaktadır. Örneğin gece sakız çiğnemek günahtır. Ne bileyim gece sakız çiğneyen kimse ölü eti çiğner gibi sözlerin halk arasında çokça söylendiğini biliriz. Sakız çiğnemenin ve özellikle gece sakız çiğnemenin hiçbir sakıncası olmamakla birlikte bilakis sakız içerisinde haram olan gıdaların bulunmaması durumunda tabi olarak sakız çiğnemenin kadına ve erkeğe uygun görülmekle birlikte haram boyutu olmayarak caiz olduğu bilinmektedir. Bu durumda kadının ve erkeğin gece, gündüz sakız çiğnemesin de bir mahsur görülmemiş çiğnenmesi uygundur denilmiştir.

Sakız çiğnemek tam tersine özellikle bir şeyler yendiği zaman ağız ve diş temizliği için sakız çiğnemenin iyi olacağı şekersiz sakızın yemekten sonra çiğnenmesi dişler için çok faydalı ve insanın konsantrasyona da yardımcı olduğu bildirilmiştir. Gece veya gündüz ne zaman olursa olsun sakız çiğnemenin haram olduğu da bildirilmemiştir. Gece sakız çiğnemek haramdır vb. Uydurma hurafeler aslında gece ağzında sakızla uyuya kalınca herhangi bir sağlık problemi ile karşılaşılmasın diye uydurma bir sözdür.

Örneğin gece sakız çiğnerken uyuyan bir insan sakızın boğaza kaçacağı ve ölümle sonuçlanabilir bir durum söz konusu olabileceğinden ve sakızın saçına yapışma ihtimali de bulunursa bunları önlemek için söylenen aslı olmayan sözlerdir. İslami alimlerin sakız çiğnemenin ağzı sık, sık açarak ve şişirmek sureti ile patlatılması dinimizin edebine ters düştüğü görüşünün savunmuşlardır. Günümüzde bu durumu terse çekip gece sakız çiğnemek günahtır denilmiştir. Hiçbir dayanağı yoktur. Gece ya da gündüz sakız çiğnemenin usulünce yapılması durumunda bir mahsur görülmemiş ve sakız çiğnemenin sabah, akşam ve gece diye durumu da yoktur.
" } ] }