{ "title": "Kenger Sakızı", "image": "https://www.sakiz.gen.tr/images/kenger-sakizi.jpg", "date": "20.01.2024 02:51:34", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Kenger Sakızı, bitkisi 40-50 cm yüksekliğinde sütlü, tüylü, dikenli özellikleri bulunan çok yıllık otsu bir bitki türlerindendir. Kenger papatyagiller (Asteraceae) olarak bilinen familyadandır. Kenger sakızı dalları kısa ve kalın olan gövdesinde fazla dalı bulunmayan yaprakları beyazımsı ve tüylü olan çiçekleri küreye benzeyen ve mor, kırmızı renkleri olan bir bitkidir. Kenger olgunluk döneminde baş kısımları yeşil, sarımsı renk olur. Kenger yüksek dağların sarp kayalıklarında kendiliğinden yetişen kurak iklimi seven dayanıklı bir bitkidir. Ülkemizde Ege bölgesi, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz bölgelerinde sıklıkla yetişmektedir. Kenger bitkisinin gövdesi kesildiği anda çıkan süt maddesinden kenger sakızı yapılmaktadır. Kenger bitkisinin bileşimi mastix (Sakız) dır. Kengerin akantus isimli bitki ile dikenli yapraklarla akrabalığı olduğu bilinir. Elde edilen bol kenger bitkisinin toprak altına gelen kısmını çaprazlama keserek kesilen yerin üzerine bir taş parçası konularak kenger bitkisinden akan sütün donduktan sonra alınarak ve bol su ile yıkayarak elde edilen sakıza kengel sakızı denir. Kengerin sakızı alma esnasında bitkinin kesimi çok önemli olup ustalık isteyen bir işlemdir. Kenger bitkisinden üç kez sakız alınabilir. Sabah kesimi yapılan kenger bitkisinden akşam kengerin sakızı alınabilir.