{ "title": "Kenger Sakızı", "image": "https://www.sakiz.gen.tr/images/kenger-sakizi.jpg", "date": "20.01.2024 02:51:34", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Kenger Sakızı, bitkisi 40-50 cm yüksekliğinde sütlü, tüylü, dikenli özellikleri bulunan çok yıllık otsu bir bitki türlerindendir. Kenger papatyagiller (Asteraceae) olarak bilinen familyadandır. Kenger sakızı dalları kısa ve kalın olan gövdesinde fazla dalı bulunmayan yaprakları beyazımsı ve tüylü olan çiçekleri küreye benzeyen ve mor, kırmızı renkleri olan bir bitkidir. Kenger olgunluk döneminde baş kısımları yeşil, sarımsı renk olur. Kenger yüksek dağların sarp kayalıklarında kendiliğinden yetişen kurak iklimi seven dayanıklı bir bitkidir. Ülkemizde Ege bölgesi, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz bölgelerinde sıklıkla yetişmektedir. Kenger bitkisinin gövdesi kesildiği anda çıkan süt maddesinden kenger sakızı yapılmaktadır. Kenger bitkisinin bileşimi mastix (Sakız) dır. Kengerin akantus isimli bitki ile dikenli yapraklarla akrabalığı olduğu bilinir. Elde edilen bol kenger bitkisinin toprak altına gelen kısmını çaprazlama keserek kesilen yerin üzerine bir taş parçası konularak kenger bitkisinden akan sütün donduktan sonra alınarak ve bol su ile yıkayarak elde edilen sakıza kengel sakızı denir. Kengerin sakızı alma esnasında bitkinin kesimi çok önemli olup ustalık isteyen bir işlemdir. Kenger bitkisinden üç kez sakız alınabilir. Sabah kesimi yapılan kenger bitkisinden akşam kengerin sakızı alınabilir.

Kenger Sakızı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kenger sakızının doğal bir ürün olması diğer sakızlar gibi herhangi bir katkı maddesi bulundurmaması en önemli özelliğidir. Kenger sakızı çiğnemek biraz sabır isteyen iştir çok sert yapısı olduğundan çabuk yumuşamaz. Bugüne kadar tespit edilen ve bilinen insan sağlığına zararlı hiçbir durumu söz konusu değildir. Doğal ilaç olarak bilinen kenger sakızının birçok hastalığa iyi geldiği de bilinmektedir. Bu hastalıklar diş ağrısını giderdiği bilinmekte çürük diş üzerine konulan kengel sakızı ağrıyı kestiği bilinmekte, kalp damarlarını gevşettiği bilinmekte, safrada bulunan taşın düşürülmesinde, patlayan kulak zarının tedavisinde, mide ağrısı ve şişkinliğinde, diş etlerini kuvvetlendirme ve diş temizleyici özelliği olması, hazımsızlık, şeker hastalığı, tansiyon, yüz felci rahatsızlıklarında ve çene gevşemesi problemlerinde etkili ve faydalı olduğu bilinmektedir. Kengel sakızının kokusu kekik kokusuna benzemektedir. Kenger sakızını ilk kez çiğneyen kişiye ağızda açılık hissi verir zamanla bu acılık ortadan kaybolur. Kenger sakızı kullanımında diğer sakızlara nazaran çok uzundur kenger sakızı kullanım süresi 5-6 aydır. Kengel sakızı çiğnemeye ara verileceği zaman su dolu bir bardak içerisine alınarak muhafaza edilebilir.

Kenger sakızı ticari alanı; damla kenger sakızı ve yaprak kenger sakızı olarak takdim edilmektedir. Satış için bekletilen kenger sakızı su içinde muhafaza edilir. Aynı zamanda kenger sakızının altı adeti yaklaşık 3 tldır. Kenger sakızının ülkemiz yörelerinde bilinen isimleri çengel kengeli, çıtlık kengeli, yayla gülü sakızı ve dağ sakızı çengel kengeli olarak bilinir. Kengel bitkisinin bir başka özelliği ise yaban sebzesi olarak bilinen kenger kavrulur, haşlanır, bulgura katılarak veya yumurta kırılarak yenebilir. Ülkemizde en çok kenger yetiştiriciliği Malatya Darende ayvalık köyü ve ziraat tepesi, Erzurum yöresi ve Sivas yörelerinde fazlaca yetiştirilmektedir.
" } ] }