{ "title": "Sakız Enginar", "image": "https://www.sakiz.gen.tr/images/sakiz-enginar.jpg", "date": "20.01.2024 12:14:43", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Sakız enginar, ülkemizde yetiştirilen iki enginar türünden biridir. Sakız enginar Ege bölgesinde yetişen türdür. Özellikle Karaburun, Çeşme ve İzmir'de yoğun şekilde tarımı yapılır. Az miktarda Akdeniz bölgesinde yetiştirilir. Bu tür enginarın baş bölümü silindirik olup, yaprakları daha körpedir. Bu nedenle diğer enginar türüne göre yaprakları da tüketilir. Enginar sebzesi bir çiçek tomurcuğu şeklinde oluşur. Tüketimde enginarın etli tablası ile yapraklarının oluşturduğu başı kullanılır. Olgunlaşmadan önce, çiçek tablasında tüyler oluştuğunda hasadı yapılır. Olgunlaşması beklendiğinde, üzerinde morumsu çiçekleri açar. Bu aşamadan sonra enginarı tüketemezsiniz. Oldukça sağlıklı ve lezzetli olduğundan, enginara talepte fazladır. Egede yetiştirilen sakız enginar, etli, zeytinyağlı, iç baklayla birlikte, dolması yapılan, garnitür olarak kullanılan lezzetli bir sebzedir. Üstelik yaprakları da tüketime uygun olduğundan, mevsiminde çok rağbet görür. Kışın kullanmak için buzluğa atılır, konservesi yapılır.