{ "title": "Sakız Kabağı Tohumu", "image": "https://www.sakiz.gen.tr/images/sakiz-kabagi-yohumu.jpg", "date": "19.01.2024 20:44:54", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Sakız Kabağı Tohumu, genelde yemeklik tüketim amacıyla yetiştirilir. Gövde yaprakları toprak yüzünde yayılarak büyür. Sakız kabağında %90'i sudur. Besin değerleri açısından çok zengindir. İçeriğinde A, B1, B2 ve C vitamini bulunur. Ayrıca 100 gram sakız kabağında 0,7 gram protein, 0,3 gram yağ, 6 gram karbonhidrat ve 0,8 gram selüloz bulunur.

İklim ve Toprak İsteği

Çok ağır ve kumlu topraklar haricindeki tüm topraklarda yetiştirilebilir. Geçirgen, su tutma kapasitesi yüksek olana ve mineral bakımından maddelerce zengin topraklarda daha verimli ürünler alınır. Toprağın pH değerini 6-7 civarında olması sakız kabağı tohumu için idealdir. Sakız kabağı tohumu ekim öncesi toprak tırmık yardımıyla bir veya iki defa işlenmelidir. Toprak sıcaklığı yaklaşık 10-12 dereceye ulaştığında ekim işlemi yapılabilir. Sakız kabağı ışıktan hoşlanan bir bitki olduğu için gölgeli ve ağaç altlarında kabak yetiştiriciliği yapılmaz. Kabaklar ılık ve sıcak iklimlerden hoşlanır. Arazideki yabancı ot durumuna göre ilk çapa yapılabilir. İlk çapadan sonra 2-3 hafta aralıklarla 3-4 kez çapa yapılabilir. Toprağın çapalanması hem yabancı ot temizliği hem de toprağın havalandırılması için çok önemlidir. İlk döller görülünceye kadar sulamadan kaçınılmalıdır. Bu dönem kurak geçerse çok olmamak şartıyla su verilebilir. Sonbaharda ya da ekim zamanından bir ay önce, her bir dekar başına 3-4 ton arasında yanmış çiftlik gübresi verilmelidir. Çapa işleri ile hem yabancı ot temizliği hem de toprağın havalandırılması yapılır.

Yetiştirilmesi

Arazinin iklim şartlarına göre şubat ile nisan aylarında toprakta 35-40 santim aralıklarla ve 1-1,5 metre derinliğe sahip çukurlar açılır. Çukurların içine yanmış gübre karışımlı topraklar konularak karıştırılır. Kabaklar gübreden çok hoşlanır. Çimlendirilmiş 2-3 tane kabak tohumu ekilerek 2 santim kadar toprağa gömülür. Kabaklar kol vermeye başlayınca tekrar çapalama yapılır. Sakız kabağı tohumu çok fazla suya ihtiyaç duyar. İlk meyveler görüldükten sonra sulama işi büyük önem taşır. O nedenle toprak ve hava sıcaklığına göre devamlı sulama yapılması gerekir. Kabaklar da susuzluk sabah ve akşam saatlerinde yaprakların normalin dışında pörsüyerek aşağıya doğru sarkmasıyla anlaşılır. Yüksek verimli ürün elde etmek için bu belirtiler görülmeden, kabaklara zamanında sulama yapılmalıdır.

Hasat

Hasat her gün sabah ve akşam saatlerinde yapılmalıdır. Sakız kabakları daha körpecikken büyük kabakların %70'i toplanınca saplarından kesilerek toplanır. Bir kökten ortalama olarak 6-8 adet kabak elde edilir. Kabaklar da hasat iriliği 15-20 cm uzunluğundadır. Kabak aşına 2-4 kilo arası ürün alınır. Dekardan 6-10 ton arasında değişen kabak ürünü hasat edilir.
" } ] }