{ "title": "Sakız Kabağı", "image": "https://www.sakiz.gen.tr/images/sakiz-kabag.jpg", "date": "19.01.2024 00:46:19", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Sakız Kabağı, kabakgiller familyasından olan bir kabak türüdür. Kavun, karpuz, salatalık ve acur gibi bitkilerle aynı familya içinde yer alır. Açık yeşil renkli ve silindir şeklinde bir görüntüsü vardır. Kabağının pek çok çeşidi vardır. Genellikle yazlık ve kışlık kabaklar olarak gruplandırılır. Sakız kabağı Girit kabağı ile yazlık kabak grubuna girmektedir. Ülkemizde dört mevsim hemen her bölgede yetişebilirken özellikle Anadolu bölgesinde çok miktarda yetiştirilir. Ilıman ve sıcak iklim sebzesidir. Henüz olgunlaşmadan hasat edilmekte ve tüketilmektedir. Sürüngen bir bitkidir. Diken gibi tüylerle kaplı yaprakları ve sarı çiçekleri vardır. Sakız kabağının kabuk kısmı sert ve açık yeşil renkte, etli kısmı ise beyazımsı bir renktedir. Silindir şekline benzeyen bir görüntüsü vardır. Boyu ortalama olarak 18-20 santim, genişliği ise ortalama 8-12 milimetredir.

Sakız kabağının özellikleri nelerdir?

Sakız kabağı besin değerleri açısından da çok zengindir. Kabak besleyici, düşük kalorili, içeriğinde yüksek oranda su barındıran ve sindirimi kolay hafif bir sebzedir. 100 gram sakız kabağında yaklaşık olarak 90 gram su, 1 gram protein, 3 gram karbonhidrat, 1 gram lif ve 0,10 gram yağ bulunmaktadır. Yüksek oranda C vitamininin yanı sıra A, B6, B1, B2, B3, B5 ve K vitaminlerini içerir. Ayrıca mineral olarak bakır, magnezyum, potasyum, fosfor, kalsiyum, sodyum, demir ve çinko içermektedir. Lifli yapısı sayesinde bağırsak tembelliğine ve kabıza karşı etkileri çok yüksektir. Bağırsakları yumuşatıcı ve mideyi rahatlatıcı özelliği vardır. Düşük kalorili ve hafif bir sebze olduğu için diyet yapanlara mutlaka önerilir. Kalp ve damar sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır. İçerdiği antioksidanlar kansere yakalanma riskini azaltmaktadır. Kan şekerini düşürür. Potasyum içeriği ile yüksek tansiyona karşı birebir etkilidir.

Sakız kabağı seçerken orta boyda, sıkı etli ve parlak yeşil renkte olanları tercih edilmelidir. Yemek yapımında da çokça tercih edilir. Baskın bir tadı olmadığı için sakız kabağı pek çok malzeme ile bir arada kullanabilir. İçeriğindeki besin değerlerini kaybetmemesi için çiğ olarak veya buharda pişirilerek tüketilmesi önerilir. Çiğ olarak rendelenerek salatalarda kullanabilir. Sakız kabağı ile yapılan yemekler arasında mücver, kızartma, dolma yer almaktadır.
" } ] }