{ "title": "Sakız Kaç Kalori?", "image": "https://www.sakiz.gen.tr/images/sakiz-kac-kalori.jpg", "date": "19.01.2024 21:54:56", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "Sakız Kaç Kalori: Sakız diğer adı (Çiklet) bazı firmaların şekerli ve şekersiz olarak çeşitli şekiller vererek üretilmiştir. Sakızın kökeni çok eskilerde Yunanlılar ve Kızılderililer tarafından Manilkara zapota adlı ağaçtan üretilerek içerisine kattıkları değişik baharatlarla tatlandırarak çiğnedikleri bilinir.

Günümüzde Anadolu'muzdan dağlarda yetişen kendir (Yülüme) bitkisinin kök kısmını keserek akıtılan ve elde edilen sütün donup bazı işlemlerde geçirilerek sakız haline getirip satışa sunulmaktadır. Bu sakız önce sert sonra yumuşamaya başlarken ağza verdiği hoş lezzetiyle ve kalorisi az olarak vazgeçilmez sakızlar arasında yer almaktadır. Bu sakıza yayla sakızı adı verilmiştir ve özellikle içerisinde bulunan özel sütüyle mideyi rahatlattığı da bilinir.

Sakızın ana maddesi olan lâteks manilkara zapota adlı ağaçtan üretilir. Lâteks kimyasal yollarla temizlenip içerisine nişasta, şeker, renklendiriciler ve koku verici maddeler konularak çeşitli sakızlar yapılır. Renklerinden dolayı çocukların ilgisini çok çeker genellikle ucuz olması nedeniyle de çocuklar tarafından fazla tüketilir.

Sakızın şekersizini çiğnemek dişlerin çürü memesini ve sağlığı açısında faydalıdır. Şekersiz sakızların içerisinde bulunan Xylitol'un diş sağlığı açısında dişlerin çürümesini önlediği düşünülmektedir. Günümüzde bazı sakızlar sigarayı bırakmak amaçlı içinde nikotin bulundurularak satışa sunulmaktadır. Şekerli bir sakızın içerisinde bulunan kalori değeri 1 adet sakızda 10mg'dır.

Sakızın besin değeri
Bazı uzmanlar şekersiz kalorisi az sakız çiğnemeyi tavsiye eder. Sakız çiğnemek konsantrasyonu artırıp sinir ve gerginliği hafifletir, uyanıklığı uzatır, hayatın günlük stresini bir nevide olsa azalttığını belirtirler. Beyne giden kanın kan akımında yüzde 25-30 oranda artırdığı bilinir. Sakız çiğnemek öğrenciler üzerinde etkisi çoktur öğrencilerin öğrenme ve akılda tutma bilgileri hatırlama yeteneğini artırdığı söylenmektedir. Sakız çiğnemek diş sağlığı açısında günlük çiğnenen sakızın diş minesini ve mineral bozukluğunu onarıp ağız içi sağlığı ve vücuda giren bakterilerin alınmasını önler.

Sakız ara öğünler sırasında özellikle akşamüzeri atıştırmaların önüne geçer, iştahı azaltır. Yapılan araştırmalara göre akşamüzeri 15-20 dakika çiğnenen şekersiz sakız az yemek yemeyi sağlayıp az kalori almayı sağlıyor. Sakız çiğnemek saat başına 11 kalori yaktığı tespit edilmiştir.

Halk arasında sakız çiğnemek çoğunlukla alışkanlık hal almıştır, sakız çiğneyerek sinirleri yatıştırmaya çalışılır.
" } ] }