{ "title": "Sakız Koyunu", "image": "https://www.sakiz.gen.tr/images/sakiz-kooyunu.jpg", "date": "19.01.2024 16:57:06", "author": "şahideyumlu", "article": [ { "article": "Sakız Koyunu, Sakız koyunu ismini İzmir ili Çeşme ilçesi karşısında yer alan Sakız adasından ismini alan Sakız koyunu, üreticileri tarafından koyunların kraliçesi olarak bilinir. Çeşme koyunu adında bilinmekte olan Sakız koyunları uzun kuyrukludur. Kuyrukları üçgen biçiminde ve yağsız yapıya sahiptirler. Beden yapısı ise beyaz renklidir. Kaba yapağılı, baş ve bacaklarda benek olur, siyah lekeler bulunur. Meme biçimleri geniş ve bol süt sağımına uygundur. Sakız koyunları çoğunlukla boynuzsuzdur. Erkeklerde ise kıvrımlı güçlü boynuzlar bulunmaktadır. Sakız koçları yerli koçlarımız içinde en güçlü koçlar olup, koçların kralı olarak da adlandırılır ve bunu hak ederler.

Sakız Koyunlarının üreme oranı ve Sakız koyun türleri

Sakız koyunları bakım isterler ama karşılığını da yılda iki yüz ve iki yüz elli kilo süt verirler. Yüz seksen günü geçen laktasyon ve yaklaşık 1.7-2.3 kuzulama oranı ile fazlasıyla hakkını verirler. Sakız koyunlarında bir kerede ikiz, üçüz ya da yedi kere kuzulama yapabilirler. Ayrıca hamile kalmaları yedi ve dokuz aylıktan başlamakta ve doğumdan sonra sadece on beş gün dinlenme ile koç gebe kalmaya hazır hale gelebilir. Sakız koyunlarına iyi bakıldığında her iki senede üç kez kuzulama yapabilirler. Sakız Koyunlarının dişisi yaklaşık elli ve atmış kilo erkekleri ise yaklaşık seksen ve doksan kilo olabilirler. Yetişkin erkeklerin yüz yirmi kilo ağırlığına ulaşabildikleri üreticiler tarafından söylenilir.

Anlaşılabileceği gibi Sakız koyunları dünyada en çok süt veren ve kuzulama verimine sahip olan özel koyunlardır. Tabi ki bu veriler doğru iklim ve bakım şartlarında sadece elde edilir. Sert kara ikliminin hüküm sürdüğü yerlerde Sakız koyunu yetiştirilmesi uygun olmayabilir. Fakat döl ve süt verim zamanında bu yörelerde Sakız koyunları uyum sağlayamadıklarından ciddi düşüşler yaşanabilir. İşte bu sebeple Sakız koyunlarının ülkemizde safkan olarak yayılması mümkün değildir. Sakız koyunları ne kadar sert kara iklimine ayak uydurmakta zorlansalar da damızlık olarak daha düşük verimli yerli koyunlarımızın ıslahında önemli başarılara imza atmışlardır ve atmaya da devam etmektedirler. Örnek verecek olursak Kıvırcık, Dalgıç, Karayaka, Akkaraman, koyunlarımızın sakız koçları ile melezlenmesiyle süt, et, döl verimleri çoğalmış daha kaliteli melez koyunlar elde edilmektedir. Karadeniz'in iklimine uygun kaliteli ve yüksek döllenme Bafra koyunları Karayaka sakız familyasındandır. Ayrıca. Sakız koyunları ile melezlenme sırasında yerli koyunlarımızın sadece süt, et, yapağı, döl verimleri artmazken aynı zamanda yeni doğan melez kuzuların hayata tutunması açısından önemli avantajları olduğu bilinmektedir.

Sakız koyunun etleri Kıvırcık koyunun etleri gibi çok lezzetlidir. Özellikle Sakız süt kuzularının etlerine fazla talep vardır. Saf ırk Sakız koyunlarının iklime ayak uyduramama sıkıntısı sebebiyle her bölgede üretilemediğinden sayılarının üç ve beş bin kadar oldukları varsayılmakta ise de günümüzde bazı üreticilerin damızlık Sakız koyunlarını özellikle Urlanın yakın çevrelerinde yetiştirdikleri görülmektedir. Yazımızın kısa bir özetini çıkaracak olursak; yerli ırk üreticilerimizin düşük verimli koyunlarını damızlık saf ırk Sakız melezlemesi yoluyla daha karlı ve iyi üretime geçebileceğini söyleyebiliriz.

" } ] }