{ "title": "Sakız Nasıl Yapılır", "image": "https://www.sakiz.gen.tr/images/sakiz-nasil-yapilir.jpg", "date": "19.01.2024 06:37:02", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Sakız Nasıl Yapılır, Tabletler ya da küçük şeritler şeklinde hazırlanıp sunulan şekerli ya da şekersiz yapılabilen sakız, her küçük büyük herkes tarafından sevilerek çiğnenen ve birçok faydası bulunan bir üründür. Sindirimi kolaylaştıran, çene kaslarını güçlendiren, dişlere oldukça faydası olan sakız sigarayı bırakmak isteyenlere de önemli bir ölçüde fayda sağlayabilmektedir.

Hafıza ve olayları algılama yeteneğinizi de güçlendiren sakız ilk olarak eski Yunan medeniyetlerinde sakız ağacından çıkarılan mastiche diye isimlendirdikleri bir maddeyi baharatlayarak sakız gibi çiğnemeye başlamaları ile keşfedilmiştir.

Meksikalı Santa bugünkü severek çiğnediğimiz cikletin mimarıdır.

Türkiye'de ilk defa 1980'li yıllarda imal edilen modern sakız manilkara zapota adı verilen ağaçtan elde edilen lateks maddesinin kimyasal yollarla temizlenip, kauçuk, lastik, reçine, şeker glikoz ve nişastadan faydalanılarak yapılan hamurların içerisine renklendirici maddeler, xylito, maltitol ve sorbitol maddeleri ile tatlandırılırp ve çeşitli aromalar katılarak uzun bir süre yoğrulduktan sonra elde edilen esnek bir hamurdan ince şeritler çıkarılarak yapılır ve bu şekillerin soğuduktan sonra paketlenmesi ile satışa sunulur.
" } ] }