{ "title": "Sakız Reçeli", "image": "https://www.sakiz.gen.tr/images/sakiz-receli.jpg", "date": "19.01.2024 07:29:08", "author": "münire elpit", "article": [ { "article": "Sakız reçeli genel olarak Hatay ve Ege Bölgesinde sevilerek tüketilen bir yiyecektir. Maliyeti oldukça uygun olan bu lezzeti marketlerden hazır olarak alınabileceği gibi evde de kolaylıkla yapılabilmektedir. Sakız adası ve İzmir'in Çeşme ilçesinde yetiştirilen özel bir ağacın reçinesi ile yapılır. Bulunmaması durumunda ise damla sakızı da aynı işlevi görecektir. Tüketim şekli ise diğer reçellerden biraz farklıdır. Ege Bölgesinde genel olarak Türk Kahvesinin yanındaki suyun içine konulup karıştırılarak servis edilir veya kaşık ile yenilebilir. Su ile karıştırılarak İstanbullu Rumların kültüründen bizim kültürümüze geçmiştir. Yapılış ve malzemeler ise şunlardır.

Sakız Reçeli Malzemeleri
Sakız Reçeli Nasıl Yapılır?

Şeker ve su bir tencereye alınıp kaynatılmaya başlanır. Orta ateşte şekeri eritene kadar karıştırılır. Kaynamaya başlayınca yumurta akı eklenir. Belli bir süre sonra yumurta akı katılaşır. Katı kıvamı aldıktan sonra yumurtayı süzgeç ile çıkartıyoruz. Şerbetin kıvama gelip gelmediğini anlamak için soğuk suya bir damla damlatılır şerbet bir yerde toplanıp dağılmazsa kıvama gelmiş demektir. Limonu da sıkıp şerbeti bir taşım daha kaynatıp ocaktan alıyoruz. Şerbeti ılıtıp karıştırılır. Köpük oluşuncaya kadar çırpılır. Köpüren şerbete damla sakızı yavaş yavaş eklenir. Beyaz ve macun kıvamına gelen reçel hazırdır. Kavanozlara koyup kuru ve serin ortamda saklanılır.

Afiyet olsun.
" } ] }