Damla Sakızı Macunu
Damla Sakızı Macunu: Damla sakızı sakız ağaçlarında elde edilen ağızda buruk bir tat bırakan reçinedir. Damla sakızı Avrupa Birliği Sakız Adasında ve Çeşme Yarımadasında bulunan sakız ağaçlarından elde edilmektedir.
Damla sakızı elde edildiğinde sıvı bir madde olmaktadır güneşte kurutularak ufak ve saydam birer damlacık halini alır.
Damla sakızı çiğnendikçe kendine has bir koku ile ferahlık verir. Damla sakızı mutfaklarda kullanılır, ilaç yapımında kullanılmaktadır.
Damla sakızı macunu faydaları nelerdir: Damla sakızı macunu göğüs hastalıklarının tedavisinde çok yararlı ve şifa kaynağı olarak bilinmektedir. - Damla sakızı macunu mide rahatsızlıklarında özellikle mide yanmasında, mide ekşimesinde faydalıdır. Sabahları aç karnına 1 tatlı kaşığı damla sakızı macunu yemek mide yanmasını önleyecektir.
- Damla sakızı göğüs hastalıklarında etkilidir özellikle nefes darlığı çeken kişilerin damla sakızı macununu veya damla sakızını toz haline getirip su ile yutmalarına çok faydalı olacağı bilinmektedir.
- Damla sakızının içerisinde bulunan antiseptik özelliği ile diş eti rahatsızlığına da faydası vardır. Damla sakızını toz haline getirip bir miktar suyla gargara yapmak diş etlerini koruyabiliriz.
- Damla sakızı macunu kullanım alanları: Damla sakızı macunu şifa kaynağı olarak göğüs hastalıklarında, mide yanmalarına, karaciğer kuvvetlenmesinde kullanılmaktadır. Dondurma yapımında kullanılmaktadır, kahveye katılır, hoş koku verir.
Damla sakızı macunu tatlılarda muhallebiler de kullanılmaktadır.
Damla sakızı macunu nasıl yapılır: Damla sakızı macununu her evde kolaylıkla yapılabilir.
Damla Sakızı Macunu Malzemeleri- 1 yumurtanın akı.
- 1 su bardağı su.
- 1 yemek kaşığı damla sakızı.
- 2 su bardağı toz şeker.
- Yarım limon suyu.
Damla sakızı macunu nasıl yapılır?
Bir tencereye şekeri koyup üzerine suyu ilave edilip kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başlayan şekerli suyun içerisine sarısından ayrılmış yumurta akını ilave ederiz.10 dakika kaynayan yumurta akını bir kevgir yardımıyla alınır. Kaynamaya devam eden şekerli suyun kıvama geldiğini anlamak için bir iki damla şerbetten soğuk su içerisine damlatılır. Su içerisine damlatılan şerbet katılaşıp kıvama gelmiş demektir. Kaynayan şerbete limon suyunu ilave edip bir taşım daha kaynatılır ve ateşten alınır. Ilıyan şerbeti bir çırpıcı veya mikser ile üzerinde beyaz köpük olana kadar çırpılır. Bu beyaz köpüğe damla sakızını ilave edip çırpmaya devam edilir. Beyaz köpük macun halini alınca cam kavanoza koyup serin bir ortamda muhafaza edilir.
Damla sakızı macunu isteğe bağlı ekmek üzerine sürülüp yenebilir.
Afiyet olsun.
21.01.2024 09:58:36
Damla Sakızı Macunu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|