Damla Sakızı

Damla sakızı, sakız ağacından elde edilen reçineye damla sakızı denir. Yunanistan mutfağında önemli rolü olan damla sakızı, ilaç yapımında da kullanılmaktadır. İsmini büyük bir bölümünün üretildiği Sakız Adası'ndan almıştır. Sıvı olarak üretilen damla sakızı, güneşte kurutularak dağınık yarı saydamcıklar haline getirilir. Çiğnendikçe yumuşar ve mat bir renk alır.
Başta kötü bir tat vardır ancak çiğnendikçe ağızda bir çam kokusu vererek ferahlatır.

Avrupa Birliği, damla sakızı üretimini isimlendirme koruması altına almıştır. Sakız Adası'nda bulunan sakız üretimi ortaçağdan beri köylerin oluşturduğu bir kooperatif tarafından kontrol altına alınmıştır. Ayrıca Pirgi'de damla sakızı müzesi de bulunmaktadır. Sakız Adası'ı dışında Çeşme Yarımadası'nda da yıllık belli bir miktarda damla sakızı üretimi yapılmaktadır. Çeşme Yarımadası, Sakız Adası'ndan 8 kilometre uzaklıkta bulunur ve iklimleri benzerdir. Bunun yanı sıra TEMA Vakfı, Çeşme Yarımadası'nda sakız ağaçlarının koruma altına alınması ve yeni fidanların dikilmesi için çalışmalar başlatılmıştır. Bu çalışmanın bir parçası da üretimi arttırmak ve ticari açıdan çekici olmasını sağlayarak sakız ağaçlarını korumaktır. Ayrıca bu çalışma 2008 ve 2011 yılları arasında İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü tarafından 149 hektar alana 3000 sakız ağacı dikilmiştir. Bu çalışmanın 2016 yılına kadar devam edeceği de vurgulanmıştır.

Damla sakızı nerelerde ve nasıl kullanılır?


Genellikle Türk mutfağında çörek ve pasta gibi yiyeceklerde aroma olarak kullanılmaktadır.
Ayrıca kozmetik ürünlerinde de kullanılabilir.

Damla sakızı, genellikle küçük poşetler içinde aktarlarda satılmaktadır. Poşetin içinde genellikle damla sakızı reçinesi bulunur. Bu reçine ezilerek damla sakızı olarak kullanılır. Ayrıca yanında mumla verilir. Bunun sebebi damla sakızı çiğnerken sakızın dişlere yapışmasını önlemektir. 1 paket damla sakızı 1 kilogram süt içerisinde kullanılabilir. Tatlılarda damla sakızı ezilerek toz haline getirilir. Damla sakızı, genellikle tatlı ocaktan alınmadan 5 dakika önce atılır. Bunun nedeni aromasının buharlaşmasını önlemektir.

Damla sakızı faydaları nelerdir?

  • Birçok göğüs ve mide hastalığına iyi geldiği bilinmektedir.
  • Dişleri beyazlatmak için kullanılabilecek en doğal yöntemdir.
  • Kısır kişilerde bu sorunun giderilmesine yardımcı olur.
  • Çene eklemlerinin sürekli egzersiz yapmasını sağlar.
20.01.2024 07:58:25
Damla Sakızı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Damla Sakızı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Damla Sakızı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Çam Sakızı

Çam sakızı, Çam sakızı adından da anlaşılacağı üzere çam ağacından elde edilir. Rengi ve sakızın kıvamın bala benzer. Çam sakızının kokusu çok ağırdır. Ağır ...
Devamını Oku

Gebelikte Sakız Çiğnemek

Gebelikte sakız çiğnemek, Sakız çiğnemenin gebelikte hiçbir zararı yoktur. Gebelikte yaşanan susuzluk ve mide bulantısı gibi problemler esnasında gebe olan b...
Devamını Oku

Kenger Sakızı

Kenger Sakızı, bitkisi 40-50 cm yüksekliğinde sütlü, tüylü, dikenli özellikleri bulunan çok yıllık otsu bir bitki türlerindendir. Kenger papatyagiller (Aster...
Devamını Oku

Nikotin Sakızı

Nikotin Sakızı, sigarayı bırakma yöntemlerinden birisidir ve sigarayı bıraktırmak için ağızdan alınan bir üründür. Nikotin sakızı sigarada bulunan ve tü...
Devamını Oku

Damla Sakızı Macunu

Damla Sakızı Macunu: Damla sakızı sakız ağaçlarında elde edilen ağızda buruk bir tat bırakan reçinedir. Damla sakızı Avrupa Birliği Sakız Adasında ve Çeşme Y...
Devamını Oku

Sandaloz Sakızı

Sandaloz Sakızı, diyet ekstrelerinde bulunan zayıflamaya yardımcı, metabolizmayı hızlandıran, bağırsakları çalıştırıp yağları çözen bir maddedir. Sandal...
Devamını Oku

Çam Sakızı Ağda

Çam sakızı ağda, özellikle bayanların vazgeçilmezleri arasında yer alır. Yüzyıllardır bayanların bitmek bilmeyen çilesi haline gelen tüylerden en doğal yolla...
Devamını Oku

Günlük Sakızı

Günlük Sakızı, doğada günlük ağacından elde edilen yağa günlük sakızı denir. Günlük ağacı Buhur, Boswellia, Encens isimleri ile anılan bir şifalı bitk...
Devamını Oku

Acı Çam Sakızı

Acı çam sakızı, eski zamanlardan beri insanlar tarafından sevilerek kullanılan bir üründür. Fakat adından da anlaşılabileceği gibi bu sakız biraz acı bir tad...
Devamını Oku

Evde Sakız Yapımı

Evde sakız yapımı, olur mu diyenler için ve yapmak isteyenler için çok güzel bir tariftir lakin değildir. Sakızın nasıl yapıldığını hepimiz merak ederiz...
Devamını Oku

Sakız Çeşitleri

Sakız çeşitleri, sakız çiğnenerek kullanılan, şeritler halinde ya da tablet şeklinde üretilen şekerli ya da şekersiz ürünlere verilen addır. Çiğnenerek ...
Devamını Oku

Sakız Koyunu

Sakız Koyunu, Sakız koyunu ismini İzmir ili Çeşme ilçesi karşısında yer alan Sakız adasından ismini alan Sakız koyunu, üreticileri tarafından koyunların kral...
Devamını Oku

Sakız

Sakız, sakız ağacının kabukları arasında sızan çiğnedikçe yumuşayan ve hoş bir aromaya sahip kremsi bir rengi olan reçine türüdür. Sakız geleneksel olarak sa...
Devamını Oku

Damla Sakızı Ağacı

Damla Sakızı Ağacı, Ege ve Akdeniz kıyılarında maki örtüsü olan yerlerde sürekli yeşil kalan ve çalı görünümünde bir bitkidir. Bu ağacın dalları ve gövdesind...
Devamını Oku

Damla Sakızının Faydaları

Damla sakızının faydaları, sakız ağacından elde edilen ve birçok alanda kullanılan bir reçine türüdür. Sakız olarak kullanılması, mutfaklarda bazı yiyec...
Devamını Oku

Sakız Kaç Kalori?

Sakız Kaç Kalori: Sakız diğer adı (Çiklet) bazı firmaların şekerli ve şekersiz olarak çeşitli şekiller vererek üretilmiştir. Sakızın kökeni çok eskilerde Yun...
Devamını Oku

Sakız Kabağı

Sakız Kabağı, kabakgiller familyasından olan bir kabak türüdür. Kavun, karpuz, salatalık ve acur gibi bitkilerle aynı familya içinde yer alır. Açık yeşil ren...
Devamını Oku

Sakız Ağacı

Sakız ağacı, en çok Akdeniz bölgesinde yetişen bir ağaç türüdür. Batı ve Güney Anadolu'daki salpkız adasında yetişir. Sakız ağacı nisan ve mayıs ayı gibi çiç...
Devamını Oku

Damla Sakız Reçeli

Damla Sakızı Reçeli, bu reçel, genellikle Hatay ve İzmir de oldukça beğenilerek tüketilen, farklı bir lezzettir. Diğer reçellerden ayrılan özelliği, ağızda b...
Devamını Oku

Yapışan Sakız Nasıl Çıkar

Yapışan sakız nasıl çıkar, Hiç beklenmedik bir anda beklenmedik bir yere gelişi güzel bırakılmış sakız çoğu zaman bizi zor durumlara sokabilir. Genelde yolda...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Çam Sakızı
Gebelikte Sakız Çiğnemek
Kenger Sakızı
Nikotin Sakızı
Damla Sakızı Macunu
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024