Sakız Enginar

Sakız enginar, ülkemizde yetiştirilen iki enginar türünden biridir. Sakız enginar Ege bölgesinde yetişen türdür. Özellikle Karaburun, Çeşme ve İzmir'de yoğun şekilde tarımı yapılır. Az miktarda Akdeniz bölgesinde yetiştirilir. Bu tür enginarın baş bölümü silindirik olup, yaprakları daha körpedir. Bu nedenle diğer enginar türüne göre yaprakları da tüketilir.
Enginar sebzesi bir çiçek tomurcuğu şeklinde oluşur. Tüketimde enginarın etli tablası ile yapraklarının oluşturduğu başı kullanılır. Olgunlaşmadan önce, çiçek tablasında tüyler oluştuğunda hasadı yapılır. Olgunlaşması beklendiğinde, üzerinde morumsu çiçekleri açar. Bu aşamadan sonra enginarı tüketemezsiniz. Oldukça sağlıklı ve lezzetli olduğundan, enginara talepte fazladır. Egede yetiştirilen sakız enginar, etli, zeytinyağlı, iç baklayla birlikte, dolması yapılan, garnitür olarak kullanılan lezzetli bir sebzedir. Üstelik yaprakları da tüketime uygun olduğundan, mevsiminde çok rağbet görür. Kışın kullanmak için buzluğa atılır, konservesi yapılır.

Enginar tarihte bilinen en eski sebzeler arasındadır. Anavatanı hakkında farklı görüşler olmasına rağmen, Akdeniz bölgesi benimsenmiştir. Ilıman iklimlerde daha kolay yetişir. Kışların ılık geçtiği bölgelerde verim daha yüksek olur. Ege bölgesi bu iklim özelliklerini taşıdığından, sakız enginar buralarda bol yetişir. Bayrampaşa denilen diğer enginar türü ise Marmara bölgesinde yaygındır. Bu enginar daha büyük olmasına rağmen, sakız enginarda olduğu gibi yapraklarıyla birlikte yenmez.
Enginar bu bölgelerin dışında fazla bilinmez. Özellikle enginar temizleme ve pişirme konusunda insanlar yeterince bilgi sahibi değildir. Enginarın sapından yapraklarına kadar her yeri değerli bir sebzedir. Haşlandığı su bile dökülmez.

Sakız enginar besin değerleri ve faydaları nelerdir?


Sakız enginar bol lifli olduğundan, sindirime yardımcıdır. İçeriğinde A, B2, B1, B6, C vitaminlerini, sodyum, kalsiyum, fosfor, çinko, potasyum, magnezyum gibi önemli mineralleri barındırır. Ayrıca sinarin, rutin, kuarsetin gibi önemli bileşiklere sahip olduğundan, antioksidanlar bulunduğundan, başta kolesterol, kanser ve kalp hastalıkları olmak üzere, çeşitli hastalıklardan korunmayı sağlar. Karaciğerin temizlemesinde, safra akışında mükemmel bir yardımcıdır. Kan şekerinin düşmesini sağlar, toksinleri atmaya yardımcı olup, detoks etkisi yaratır. Bazı kişilerde enginar alerjisi olabilir, safra taşı olabilir, safra kanallarında tıkanma olabilir. Bu durumda enginar tüketilmesi tavsiye edilmez.

Enginarın faydalarından tam anlamıyla faydalanmak için, pişirme şekline dikkat edilmelidir. Özellikle buharda pişirildiğinde, antioksidan etkisi daha fazla oluyor. Pişme süresinin uzaması da vitamin değerlerinin kaybına neden oluyor. Ayrıca içerdiği A vitamininden yararlanmak için, pişirme sırasında içine zeytinyağı konmalıdır.

Sakız enginar nasıl seçilmeli?


Sakız enginarın başındaki yapraklar ne kadar fazla açılırsa, bu olgunlaşmanın ve liflenmenin arttığını gösterir. Bu nedenle seçeceğiniz enginarların yaprakları açılmamış olmalı, beresi, yarası olmamalı ve sıkı yapıda olmalıdır. Taze enginar sapının ucundan tutulduğunda anlaşılır. Hafifçe salladığınız zaman enginar esnek şekilde sallanıyorsa, bu taze olduğunun göstergesidir. Tazeliğini koruması için, enginarların saplarını suyun içinde tutabilirsiniz.

Sakız enginar nasıl temizlenir?


Bazı pazarlarda enginarı ayıklanmış olarak bulabilirsiniz. Bunlar hazır olarak limon tuzu olan suyun içinde tane hesabı satılır. Ancak sakız enginarın yaprakları da tüketildiğinden, enginarı böyle almamanızı tavsiye ederiz. Kendinizi bu lezzetten ve faydalı etkilerden mahrum etmeyin. Taze enginarı her zaman bulamazsınız. Kışın yediklerinizin de yaprakları olmaz. Sadece göbeğini bulabilirsiniz. Enginar ayıklanması çok da zor değildir. Evde kendinizde rahatlıkla ayıklayabilirsiniz.

İlk önce enginarın dışındaki sert yaprakları teker teker koparın. Yaprakların iç kısmında olan etli bölgeler oldukça sağlıklıdır. Taze yaprakları enginarın üzerinde bırakın. Bunları baş kısmından 2-3 cm'ye kadar kesin. Daha sonra yaprakları aralayarak, ortadaki göbeğinde bulunan tüyleri bir kaşık yardımıyla temizleyin. Bir kâsenin içine limonlu su hazırlayın. Önce yarım limonla enginarın iç kısmını ovun. Daha sonra limonlu suyun içine atın. Bunu yapmanızın nedeni pişene kadar sakız enginarın kararmaması içindir. Bu enginarlarla dilediğiniz tarifi hazırlayabilirsiniz. Eğer enginar dolması yapmak isterseniz, yaprakları hafif gevşek olanları tercih edin. Sakız enginar dolma yapmak için idealdir. İsterseniz etli enginar, iç baklalı zeytinyağlı enginarda yapabilirsiniz. Taze olan saplarında dış kabuklarını soyarak yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
20.01.2024 12:14:43
Sakız Enginar ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Sakız Enginar Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Sakız Enginar"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Çam Sakızı

Çam sakızı, Çam sakızı adından da anlaşılacağı üzere çam ağacından elde edilir. Rengi ve sakızın kıvamın bala benzer. Çam sakızının kokusu çok ağırdır. Ağır ...
Devamını Oku

Gebelikte Sakız Çiğnemek

Gebelikte sakız çiğnemek, Sakız çiğnemenin gebelikte hiçbir zararı yoktur. Gebelikte yaşanan susuzluk ve mide bulantısı gibi problemler esnasında gebe olan b...
Devamını Oku

Kenger Sakızı

Kenger Sakızı, bitkisi 40-50 cm yüksekliğinde sütlü, tüylü, dikenli özellikleri bulunan çok yıllık otsu bir bitki türlerindendir. Kenger papatyagiller (Aster...
Devamını Oku

Nikotin Sakızı

Nikotin Sakızı, sigarayı bırakma yöntemlerinden birisidir ve sigarayı bıraktırmak için ağızdan alınan bir üründür. Nikotin sakızı sigarada bulunan ve tü...
Devamını Oku

Damla Sakızı Macunu

Damla Sakızı Macunu: Damla sakızı sakız ağaçlarında elde edilen ağızda buruk bir tat bırakan reçinedir. Damla sakızı Avrupa Birliği Sakız Adasında ve Çeşme Y...
Devamını Oku

Sandaloz Sakızı

Sandaloz Sakızı, diyet ekstrelerinde bulunan zayıflamaya yardımcı, metabolizmayı hızlandıran, bağırsakları çalıştırıp yağları çözen bir maddedir. Sandal...
Devamını Oku

Çam Sakızı Ağda

Çam sakızı ağda, özellikle bayanların vazgeçilmezleri arasında yer alır. Yüzyıllardır bayanların bitmek bilmeyen çilesi haline gelen tüylerden en doğal yolla...
Devamını Oku

Günlük Sakızı

Günlük Sakızı, doğada günlük ağacından elde edilen yağa günlük sakızı denir. Günlük ağacı Buhur, Boswellia, Encens isimleri ile anılan bir şifalı bitk...
Devamını Oku

Acı Çam Sakızı

Acı çam sakızı, eski zamanlardan beri insanlar tarafından sevilerek kullanılan bir üründür. Fakat adından da anlaşılabileceği gibi bu sakız biraz acı bir tad...
Devamını Oku

Damla Sakızı

Damla sakızı, sakız ağacından elde edilen reçineye damla sakızı denir. Yunanistan mutfağında önemli rolü olan damla sakızı, ilaç yapımında da kullanılmaktadı...
Devamını Oku

Evde Sakız Yapımı

Evde sakız yapımı, olur mu diyenler için ve yapmak isteyenler için çok güzel bir tariftir lakin değildir. Sakızın nasıl yapıldığını hepimiz merak ederiz...
Devamını Oku

Sakız Çeşitleri

Sakız çeşitleri, sakız çiğnenerek kullanılan, şeritler halinde ya da tablet şeklinde üretilen şekerli ya da şekersiz ürünlere verilen addır. Çiğnenerek ...
Devamını Oku

Sakız Koyunu

Sakız Koyunu, Sakız koyunu ismini İzmir ili Çeşme ilçesi karşısında yer alan Sakız adasından ismini alan Sakız koyunu, üreticileri tarafından koyunların kral...
Devamını Oku

Sakız

Sakız, sakız ağacının kabukları arasında sızan çiğnedikçe yumuşayan ve hoş bir aromaya sahip kremsi bir rengi olan reçine türüdür. Sakız geleneksel olarak sa...
Devamını Oku

Damla Sakızı Ağacı

Damla Sakızı Ağacı, Ege ve Akdeniz kıyılarında maki örtüsü olan yerlerde sürekli yeşil kalan ve çalı görünümünde bir bitkidir. Bu ağacın dalları ve gövdesind...
Devamını Oku

Damla Sakızının Faydaları

Damla sakızının faydaları, sakız ağacından elde edilen ve birçok alanda kullanılan bir reçine türüdür. Sakız olarak kullanılması, mutfaklarda bazı yiyec...
Devamını Oku

Sakız Kaç Kalori?

Sakız Kaç Kalori: Sakız diğer adı (Çiklet) bazı firmaların şekerli ve şekersiz olarak çeşitli şekiller vererek üretilmiştir. Sakızın kökeni çok eskilerde Yun...
Devamını Oku

Sakız Kabağı

Sakız Kabağı, kabakgiller familyasından olan bir kabak türüdür. Kavun, karpuz, salatalık ve acur gibi bitkilerle aynı familya içinde yer alır. Açık yeşil ren...
Devamını Oku

Sakız Ağacı

Sakız ağacı, en çok Akdeniz bölgesinde yetişen bir ağaç türüdür. Batı ve Güney Anadolu'daki salpkız adasında yetişir. Sakız ağacı nisan ve mayıs ayı gibi çiç...
Devamını Oku

Damla Sakız Reçeli

Damla Sakızı Reçeli, bu reçel, genellikle Hatay ve İzmir de oldukça beğenilerek tüketilen, farklı bir lezzettir. Diğer reçellerden ayrılan özelliği, ağızda b...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Çam Sakızı
Gebelikte Sakız Çiğnemek
Kenger Sakızı
Nikotin Sakızı
Damla Sakızı Macunu
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024