Sakız Kabağı Tohumu

Sakız Kabağı Tohumu, genelde yemeklik tüketim amacıyla yetiştirilir. Gövde yaprakları toprak yüzünde yayılarak büyür. Sakız kabağında %90'i sudur. Besin değerleri açısından çok zengindir. İçeriğinde A, B1, B2 ve C vitamini bulunur. Ayrıca 100 gram sakız kabağında 0,7 gram protein, 0,3 gram yağ, 6 gram karbonhidrat ve 0,8 gram selüloz bulunur.

İklim ve Toprak İsteği


Çok ağır ve kumlu topraklar haricindeki tüm topraklarda yetiştirilebilir. Geçirgen, su tutma kapasitesi yüksek olana ve mineral bakımından maddelerce zengin topraklarda daha verimli ürünler alınır. Toprağın pH değerini 6-7 civarında olması sakız kabağı tohumu için idealdir. Sakız kabağı tohumu ekim öncesi toprak tırmık yardımıyla bir veya iki defa işlenmelidir. Toprak sıcaklığı yaklaşık 10-12 dereceye ulaştığında ekim işlemi yapılabilir. Sakız kabağı ışıktan hoşlanan bir bitki olduğu için gölgeli ve ağaç altlarında kabak yetiştiriciliği yapılmaz. Kabaklar ılık ve sıcak iklimlerden hoşlanır. Arazideki yabancı ot durumuna göre ilk çapa yapılabilir. İlk çapadan sonra 2-3 hafta aralıklarla 3-4 kez çapa yapılabilir. Toprağın çapalanması hem yabancı ot temizliği hem de toprağın havalandırılması için çok önemlidir. İlk döller görülünceye kadar sulamadan kaçınılmalıdır. Bu dönem kurak geçerse çok olmamak şartıyla su verilebilir. Sonbaharda ya da ekim zamanından bir ay önce, her bir dekar başına 3-4 ton arasında yanmış çiftlik gübresi verilmelidir. Çapa işleri ile hem yabancı ot temizliği hem de toprağın havalandırılması yapılır.

Yetiştirilmesi


Arazinin iklim şartlarına göre şubat ile nisan aylarında toprakta 35-40 santim aralıklarla ve 1-1,5 metre derinliğe sahip çukurlar açılır. Çukurların içine yanmış gübre karışımlı topraklar konularak karıştırılır. Kabaklar gübreden çok hoşlanır. Çimlendirilmiş 2-3 tane kabak tohumu ekilerek 2 santim kadar toprağa gömülür. Kabaklar kol vermeye başlayınca tekrar çapalama yapılır. Sakız kabağı tohumu çok fazla suya ihtiyaç duyar. İlk meyveler görüldükten sonra sulama işi büyük önem taşır. O nedenle toprak ve hava sıcaklığına göre devamlı sulama yapılması gerekir. Kabaklar da susuzluk sabah ve akşam saatlerinde yaprakların normalin dışında pörsüyerek aşağıya doğru sarkmasıyla anlaşılır. Yüksek verimli ürün elde etmek için bu belirtiler görülmeden, kabaklara zamanında sulama yapılmalıdır.

Hasat

Hasat her gün sabah ve akşam saatlerinde yapılmalıdır. Sakız kabakları daha körpecikken büyük kabakların %70'i toplanınca saplarından kesilerek toplanır. Bir kökten ortalama olarak 6-8 adet kabak elde edilir. Kabaklar da hasat iriliği 15-20 cm uzunluğundadır. Kabak aşına 2-4 kilo arası ürün alınır. Dekardan 6-10 ton arasında değişen kabak ürünü hasat edilir.
19.01.2024 20:44:54
Sakız Kabağı Tohumu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Sakız Kabağı Tohumu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Sakız Kabağı Tohumu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Çam Sakızı

Çam sakızı, Çam sakızı adından da anlaşılacağı üzere çam ağacından elde edilir. Rengi ve sakızın kıvamın bala benzer. Çam sakızının kokusu çok ağırdır. Ağır ...
Devamını Oku

Gebelikte Sakız Çiğnemek

Gebelikte sakız çiğnemek, Sakız çiğnemenin gebelikte hiçbir zararı yoktur. Gebelikte yaşanan susuzluk ve mide bulantısı gibi problemler esnasında gebe olan b...
Devamını Oku

Kenger Sakızı

Kenger Sakızı, bitkisi 40-50 cm yüksekliğinde sütlü, tüylü, dikenli özellikleri bulunan çok yıllık otsu bir bitki türlerindendir. Kenger papatyagiller (Aster...
Devamını Oku

Nikotin Sakızı

Nikotin Sakızı, sigarayı bırakma yöntemlerinden birisidir ve sigarayı bıraktırmak için ağızdan alınan bir üründür. Nikotin sakızı sigarada bulunan ve tü...
Devamını Oku

Damla Sakızı Macunu

Damla Sakızı Macunu: Damla sakızı sakız ağaçlarında elde edilen ağızda buruk bir tat bırakan reçinedir. Damla sakızı Avrupa Birliği Sakız Adasında ve Çeşme Y...
Devamını Oku

Sandaloz Sakızı

Sandaloz Sakızı, diyet ekstrelerinde bulunan zayıflamaya yardımcı, metabolizmayı hızlandıran, bağırsakları çalıştırıp yağları çözen bir maddedir. Sandal...
Devamını Oku

Çam Sakızı Ağda

Çam sakızı ağda, özellikle bayanların vazgeçilmezleri arasında yer alır. Yüzyıllardır bayanların bitmek bilmeyen çilesi haline gelen tüylerden en doğal yolla...
Devamını Oku

Günlük Sakızı

Günlük Sakızı, doğada günlük ağacından elde edilen yağa günlük sakızı denir. Günlük ağacı Buhur, Boswellia, Encens isimleri ile anılan bir şifalı bitk...
Devamını Oku

Acı Çam Sakızı

Acı çam sakızı, eski zamanlardan beri insanlar tarafından sevilerek kullanılan bir üründür. Fakat adından da anlaşılabileceği gibi bu sakız biraz acı bir tad...
Devamını Oku

Damla Sakızı

Damla sakızı, sakız ağacından elde edilen reçineye damla sakızı denir. Yunanistan mutfağında önemli rolü olan damla sakızı, ilaç yapımında da kullanılmaktadı...
Devamını Oku

Evde Sakız Yapımı

Evde sakız yapımı, olur mu diyenler için ve yapmak isteyenler için çok güzel bir tariftir lakin değildir. Sakızın nasıl yapıldığını hepimiz merak ederiz...
Devamını Oku

Sakız Çeşitleri

Sakız çeşitleri, sakız çiğnenerek kullanılan, şeritler halinde ya da tablet şeklinde üretilen şekerli ya da şekersiz ürünlere verilen addır. Çiğnenerek ...
Devamını Oku

Sakız Koyunu

Sakız Koyunu, Sakız koyunu ismini İzmir ili Çeşme ilçesi karşısında yer alan Sakız adasından ismini alan Sakız koyunu, üreticileri tarafından koyunların kral...
Devamını Oku

Sakız

Sakız, sakız ağacının kabukları arasında sızan çiğnedikçe yumuşayan ve hoş bir aromaya sahip kremsi bir rengi olan reçine türüdür. Sakız geleneksel olarak sa...
Devamını Oku

Damla Sakızı Ağacı

Damla Sakızı Ağacı, Ege ve Akdeniz kıyılarında maki örtüsü olan yerlerde sürekli yeşil kalan ve çalı görünümünde bir bitkidir. Bu ağacın dalları ve gövdesind...
Devamını Oku

Damla Sakızının Faydaları

Damla sakızının faydaları, sakız ağacından elde edilen ve birçok alanda kullanılan bir reçine türüdür. Sakız olarak kullanılması, mutfaklarda bazı yiyec...
Devamını Oku

Sakız Kaç Kalori?

Sakız Kaç Kalori: Sakız diğer adı (Çiklet) bazı firmaların şekerli ve şekersiz olarak çeşitli şekiller vererek üretilmiştir. Sakızın kökeni çok eskilerde Yun...
Devamını Oku

Sakız Kabağı

Sakız Kabağı, kabakgiller familyasından olan bir kabak türüdür. Kavun, karpuz, salatalık ve acur gibi bitkilerle aynı familya içinde yer alır. Açık yeşil ren...
Devamını Oku

Sakız Ağacı

Sakız ağacı, en çok Akdeniz bölgesinde yetişen bir ağaç türüdür. Batı ve Güney Anadolu'daki salpkız adasında yetişir. Sakız ağacı nisan ve mayıs ayı gibi çiç...
Devamını Oku

Damla Sakız Reçeli

Damla Sakızı Reçeli, bu reçel, genellikle Hatay ve İzmir de oldukça beğenilerek tüketilen, farklı bir lezzettir. Diğer reçellerden ayrılan özelliği, ağızda b...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Çam Sakızı
Gebelikte Sakız Çiğnemek
Kenger Sakızı
Nikotin Sakızı
Damla Sakızı Macunu
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024