Sakız Koyunu

Sakız Koyunu, Sakız koyunu ismini İzmir ili Çeşme ilçesi karşısında yer alan Sakız adasından ismini alan Sakız koyunu, üreticileri tarafından koyunların kraliçesi olarak bilinir. Çeşme koyunu adında bilinmekte olan Sakız koyunları uzun kuyrukludur. Kuyrukları üçgen biçiminde ve yağsız yapıya sahiptirler. Beden yapısı ise beyaz renklidir. Kaba yapağılı, baş ve bacaklarda benek olur, siyah lekeler bulunur.
Meme biçimleri geniş ve bol süt sağımına uygundur. Sakız koyunları çoğunlukla boynuzsuzdur. Erkeklerde ise kıvrımlı güçlü boynuzlar bulunmaktadır. Sakız koçları yerli koçlarımız içinde en güçlü koçlar olup, koçların kralı olarak da adlandırılır ve bunu hak ederler.

Sakız Koyunlarının üreme oranı ve Sakız koyun türleri


Sakız koyunları bakım isterler ama karşılığını da yılda iki yüz ve iki yüz elli kilo süt verirler. Yüz seksen günü geçen laktasyon ve yaklaşık 1.7-2.3 kuzulama oranı ile fazlasıyla hakkını verirler. Sakız koyunlarında bir kerede ikiz, üçüz ya da yedi kere kuzulama yapabilirler. Ayrıca hamile kalmaları yedi ve dokuz aylıktan başlamakta ve doğumdan sonra sadece on beş gün dinlenme ile koç gebe kalmaya hazır hale gelebilir. Sakız koyunlarına iyi bakıldığında her iki senede üç kez kuzulama yapabilirler. Sakız Koyunlarının dişisi yaklaşık elli ve atmış kilo erkekleri ise yaklaşık seksen ve doksan kilo olabilirler. Yetişkin erkeklerin yüz yirmi kilo ağırlığına ulaşabildikleri üreticiler tarafından söylenilir.

Anlaşılabileceği gibi Sakız koyunları dünyada en çok süt veren ve kuzulama verimine sahip olan özel koyunlardır.
Tabi ki bu veriler doğru iklim ve bakım şartlarında sadece elde edilir. Sert kara ikliminin hüküm sürdüğü yerlerde Sakız koyunu yetiştirilmesi uygun olmayabilir. Fakat döl ve süt verim zamanında bu yörelerde Sakız koyunları uyum sağlayamadıklarından ciddi düşüşler yaşanabilir. İşte bu sebeple Sakız koyunlarının ülkemizde safkan olarak yayılması mümkün değildir. Sakız koyunları ne kadar sert kara iklimine ayak uydurmakta zorlansalar da damızlık olarak daha düşük verimli yerli koyunlarımızın ıslahında önemli başarılara imza atmışlardır ve atmaya da devam etmektedirler. Örnek verecek olursak Kıvırcık, Dalgıç, Karayaka, Akkaraman, koyunlarımızın sakız koçları ile melezlenmesiyle süt, et, döl verimleri çoğalmış daha kaliteli melez koyunlar elde edilmektedir. Karadeniz'in iklimine uygun kaliteli ve yüksek döllenme Bafra koyunları Karayaka sakız familyasındandır. Ayrıca. Sakız koyunları ile melezlenme sırasında yerli koyunlarımızın sadece süt, et, yapağı, döl verimleri artmazken aynı zamanda yeni doğan melez kuzuların hayata tutunması açısından önemli avantajları olduğu bilinmektedir.

Sakız koyunun etleri Kıvırcık koyunun etleri gibi çok lezzetlidir. Özellikle Sakız süt kuzularının etlerine fazla talep vardır. Saf ırk Sakız koyunlarının iklime ayak uyduramama sıkıntısı sebebiyle her bölgede üretilemediğinden sayılarının üç ve beş bin kadar oldukları varsayılmakta ise de günümüzde bazı üreticilerin damızlık Sakız koyunlarını özellikle Urlanın yakın çevrelerinde yetiştirdikleri görülmektedir. Yazımızın kısa bir özetini çıkaracak olursak; yerli ırk üreticilerimizin düşük verimli koyunlarını damızlık saf ırk Sakız melezlemesi yoluyla daha karlı ve iyi üretime geçebileceğini söyleyebiliriz.

19.01.2024 16:57:06
Sakız Koyunu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Sakız Koyunu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Sakız Koyunu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Çam Sakızı

Çam sakızı, Çam sakızı adından da anlaşılacağı üzere çam ağacından elde edilir. Rengi ve sakızın kıvamın bala benzer. Çam sakızının kokusu çok ağırdır. Ağır ...
Devamını Oku

Gebelikte Sakız Çiğnemek

Gebelikte sakız çiğnemek, Sakız çiğnemenin gebelikte hiçbir zararı yoktur. Gebelikte yaşanan susuzluk ve mide bulantısı gibi problemler esnasında gebe olan b...
Devamını Oku

Kenger Sakızı

Kenger Sakızı, bitkisi 40-50 cm yüksekliğinde sütlü, tüylü, dikenli özellikleri bulunan çok yıllık otsu bir bitki türlerindendir. Kenger papatyagiller (Aster...
Devamını Oku

Nikotin Sakızı

Nikotin Sakızı, sigarayı bırakma yöntemlerinden birisidir ve sigarayı bıraktırmak için ağızdan alınan bir üründür. Nikotin sakızı sigarada bulunan ve tü...
Devamını Oku

Damla Sakızı Macunu

Damla Sakızı Macunu: Damla sakızı sakız ağaçlarında elde edilen ağızda buruk bir tat bırakan reçinedir. Damla sakızı Avrupa Birliği Sakız Adasında ve Çeşme Y...
Devamını Oku

Sandaloz Sakızı

Sandaloz Sakızı, diyet ekstrelerinde bulunan zayıflamaya yardımcı, metabolizmayı hızlandıran, bağırsakları çalıştırıp yağları çözen bir maddedir. Sandal...
Devamını Oku

Çam Sakızı Ağda

Çam sakızı ağda, özellikle bayanların vazgeçilmezleri arasında yer alır. Yüzyıllardır bayanların bitmek bilmeyen çilesi haline gelen tüylerden en doğal yolla...
Devamını Oku

Günlük Sakızı

Günlük Sakızı, doğada günlük ağacından elde edilen yağa günlük sakızı denir. Günlük ağacı Buhur, Boswellia, Encens isimleri ile anılan bir şifalı bitk...
Devamını Oku

Acı Çam Sakızı

Acı çam sakızı, eski zamanlardan beri insanlar tarafından sevilerek kullanılan bir üründür. Fakat adından da anlaşılabileceği gibi bu sakız biraz acı bir tad...
Devamını Oku

Damla Sakızı

Damla sakızı, sakız ağacından elde edilen reçineye damla sakızı denir. Yunanistan mutfağında önemli rolü olan damla sakızı, ilaç yapımında da kullanılmaktadı...
Devamını Oku

Evde Sakız Yapımı

Evde sakız yapımı, olur mu diyenler için ve yapmak isteyenler için çok güzel bir tariftir lakin değildir. Sakızın nasıl yapıldığını hepimiz merak ederiz...
Devamını Oku

Sakız Çeşitleri

Sakız çeşitleri, sakız çiğnenerek kullanılan, şeritler halinde ya da tablet şeklinde üretilen şekerli ya da şekersiz ürünlere verilen addır. Çiğnenerek ...
Devamını Oku

Sakız

Sakız, sakız ağacının kabukları arasında sızan çiğnedikçe yumuşayan ve hoş bir aromaya sahip kremsi bir rengi olan reçine türüdür. Sakız geleneksel olarak sa...
Devamını Oku

Damla Sakızı Ağacı

Damla Sakızı Ağacı, Ege ve Akdeniz kıyılarında maki örtüsü olan yerlerde sürekli yeşil kalan ve çalı görünümünde bir bitkidir. Bu ağacın dalları ve gövdesind...
Devamını Oku

Damla Sakızının Faydaları

Damla sakızının faydaları, sakız ağacından elde edilen ve birçok alanda kullanılan bir reçine türüdür. Sakız olarak kullanılması, mutfaklarda bazı yiyec...
Devamını Oku

Sakız Kaç Kalori?

Sakız Kaç Kalori: Sakız diğer adı (Çiklet) bazı firmaların şekerli ve şekersiz olarak çeşitli şekiller vererek üretilmiştir. Sakızın kökeni çok eskilerde Yun...
Devamını Oku

Sakız Kabağı

Sakız Kabağı, kabakgiller familyasından olan bir kabak türüdür. Kavun, karpuz, salatalık ve acur gibi bitkilerle aynı familya içinde yer alır. Açık yeşil ren...
Devamını Oku

Sakız Ağacı

Sakız ağacı, en çok Akdeniz bölgesinde yetişen bir ağaç türüdür. Batı ve Güney Anadolu'daki salpkız adasında yetişir. Sakız ağacı nisan ve mayıs ayı gibi çiç...
Devamını Oku

Damla Sakız Reçeli

Damla Sakızı Reçeli, bu reçel, genellikle Hatay ve İzmir de oldukça beğenilerek tüketilen, farklı bir lezzettir. Diğer reçellerden ayrılan özelliği, ağızda b...
Devamını Oku

Yapışan Sakız Nasıl Çıkar

Yapışan sakız nasıl çıkar, Hiç beklenmedik bir anda beklenmedik bir yere gelişi güzel bırakılmış sakız çoğu zaman bizi zor durumlara sokabilir. Genelde yolda...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Çam Sakızı
Gebelikte Sakız Çiğnemek
Kenger Sakızı
Nikotin Sakızı
Damla Sakızı Macunu
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024