Sakız Enginar

Sakız Enginar

Sakız enginar, ülkemizde yetiştirilen iki enginar türünden biridir. Sakız enginar Ege bölgesinde yetişen türdür. Özellikle Karaburun, Çeşme ve İzmir'de yoğun şekilde tarımı yapılır. Az miktarda Akdeniz bölgesinde yetiştirilir. Bu tür enginarın baş bölümü silindirik olup, yaprakları daha körpedir. Bu nedenle diğer enginar türüne göre yaprakları da tüketilir. Enginar sebzesi bir çiçek tomurcuğu şeklinde oluşur. Tüketimde enginarın etli tablası ile yapraklarının oluşturduğu başı kullanılır. Olgunlaşmadan önce, çiçek tablasında tüyler oluştuğunda hasadı yapılır. Olgunlaşması beklendiğinde, üzerinde morumsu çiçekleri açar. Bu aşamadan sonra enginarı tüketemezsiniz. Oldukça sağlıklı ve lezzetli olduğundan, enginara talepte fazladır. Egede yetiştirilen sakız enginar, etli, zeytinyağlı, iç baklayla birlikte, dolması yapılan, garnitür olarak kullanılan lezzetli bir sebzedir. Üstelik yaprakları da tüketime uygun olduğundan, mevsiminde çok rağbet görür. Kışın kullanmak için buzluğa atılır, konservesi yapılır.

Enginar tarihte bilinen en eski sebzeler arasındadır. Anavatanı hakkında farklı görüşler olmasına rağmen, Akdeniz bölgesi benimsenmiştir. Ilıman iklimlerde daha kolay yetişir. Kışların ılık geçtiği bölgelerde verim daha yüksek olur. Ege bölgesi bu iklim özelliklerini taşıdığından, sakız enginar buralarda bol yetişir. Bayrampaşa denilen diğer enginar türü ise, Marmara bölgesinde yaygındır. Bu enginar daha büyük olmasına rağmen, sakız enginarda olduğu gibi yapraklarıyla birlikte yenmez. Enginar bu bölgelerin dışında fazla bilinmez. Özellikle enginar temizleme ve pişirme konusunda insanlar yeterince bilgi sahibi değildir. Enginarın sapından yapraklarına kadar her yeri değerli bir sebzedir. Haşlandığı su bile dökülmez.

Sakız enginar besin değerleri ve faydaları

Sakız enginar bol lifli olduğundan, sindirime yardımcıdır. İçeriğinde A, B2, B1, B6, C vitaminlerini, sodyum, kalsiyum, fosfor, çinko, potasyum, magnezyum gibi önemli mineralleri barındırır. Ayrıca sinarin, rutin, kuarsetin gibi önemli bileşiklere sahip olduğundan, antioksidanlar bulunduğundan, başta kolesterol, kanser ve kalp hastalıkları olmak üzere, çeşitli hastalıklardan korunmayı sağlar. Karaciğerin temizlemesinde, safra akışında mükemmel bir yardımcıdır. Kan şekerinin düşmesini sağlar, toksinleri atmaya yardımcı olup, detoks etkisi yaratır. Bazı kişilerde enginar alerjisi olabilir, safra taşı olabilir, safra kanallarında tıkanma olabilir. Bu durumda enginar tüketilmesi tavsiye edilmez.

Enginarın faydalarından tam anlamıyla faydalanmak için, pişirme şekline dikkat edilmelidir. Özellikle buharda pişirildiğinde, antioksidan etkisi daha fazla oluyor. Pişme süresinin uzaması da vitamin değerlerinin kaybına neden oluyor. Ayrıca içerdiği A vitamininden yararlanmak için, pişirme sırasında içine zeytinyağı konmalıdır.

Sakız enginar nasıl seçilmeli?

Sakız enginarın başındaki yapraklar ne kadar fazla açılırsa, bu olgunlaşmanın ve liflenmenin arttığını gösterir. Bu nedenle seçeceğiniz enginarların yaprakları açılmamış olmalı, beresi, yarası olmamalı ve sıkı yapıda olmalıdır. Taze enginar sapının ucundan tutulduğunda anlaşılır. Hafifçe salladığınız zaman enginar esnek şekilde sallanıyorsa, bu taze olduğunun göstergesidir. Tazeliğini koruması için, enginarların saplarını suyun içinde tutabilirsiniz.

Sakız enginar nasıl temizlenir?

Bazı pazarlarda enginarı ayıklanmış olarak bulabilirsiniz. Bunlar hazır olarak limon tuzu olan suyun içinde tane hesabı satılır. Ancak sakız enginarın yaprakları da tüketildiğinden, enginarı böyle almamanızı tavsiye ederiz. Kendinizi bu lezzetten ve faydalı etkilerden mahrum etmeyin. Taze enginarı her zaman bulamazsınız. Kışın yediklerinizin de yaprakları olmaz. Sadece göbeğini bulabilirsiniz. Enginar ayıklanması çok da zor değildir. Evde kendinizde rahatlıkla ayıklayabilirsiniz.

İlk önce enginarın dışındaki sert yaprakları teker teker koparın. Yaprakların iç kısmında olan etli bölgeler oldukça sağlıklıdır. Taze yaprakları enginarın üzerinde bırakın. Bunları baş kısmından 2-3 cm kadar kesin. Daha sonra yaprakları aralayarak, ortadaki göbeğinde bulunan tüyleri bir kaşık yardımıyla temizleyin. Bir kasenin içine limonlu su hazırlayın. Önce yarım limonla enginarın iç kısmını ovun. Daha sonra limonlu suyun içine atın. Bunu yapmanızın nedeni pişene kadar sakız enginarın kararmaması içindir. Bu enginarlarla dilediğiniz tarifi hazırlayabilirsiniz. Eğer enginar dolması yapmak isterseniz, yaprakları hafif gevşek olanları tercih edin. Sakız enginar dolma yapmak için idealdir. İsterseniz etli enginar, iç baklalı zeytinyağlı enginarda yapabilirsiniz. Taze olan saplarında dış kabuklarını soyarak yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
Son Güncelleme : 25.11.2018 09:05:29
Sakız Enginar ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Sakız Enginar Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Sakız Enginar"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Çam Sakızı
Çam Sakızı
Çam sakızı, Çam sakızı adından da anlaşılacağı üzere çam ağacından elde edilir. Rengi ve sakızın kıvamın bala benzer. Çam sakızının kokusu çok ağırdır. Ağır kokuya sahip bu sakızın tadı acıdır. Ancak acı olmasına rağmen çam sakızının bir çok faydası ...
Rüyada Sakız Çiğnemek
Rüyada Sakız Çiğnemek
Rüyada Sakız Çiğnemek, Birçok kişinin dedikodusunu yapacağı bir mal sahibi olmaya, tartışmalara, yanlış sözler konuşmaya, boş ve gereksiz laflarla çevreyi rahatsız etmeye, yanlış ve kimsenin onay vermediği işler yapmaya, yalan sözlere, boş geçirilen ...
Gebelikte Sakız Çiğnemek
Gebelikte Sakız Çiğnemek
Gebelikte sakız çiğnemek, Sakız çiğnemenin gebelikte hiçbir zararı yoktur. Gebelikte yaşanan susuzluk ve mide bulantısı gibi problemler esnasında gebe olan bayanın sakız çiğnemesi, bu problemlerden kurtulmasına yardımcı olacaktır. Sebebi tam olarak b...
Kenger Sakızı
Kenger Sakızı
Kenger Sakızı, bitkisi 40-50 cm yüksekliğinde sütlü, tüylü, dikenli özellikleri bulunan çok yıllık otsu bir bitki türlerindendir. Kenger papatyagiller(Asteraceae) olarak bilinen familyadandır. Kenger sakızı dalları kısa ve kalın olan gövdesinde fazla...
Nikotin Sakızı
Nikotin Sakızı
Nikotin Sakızı, sigarayı bırakma yöntemlerinden birisidir ve sigarayı bıraktırmak için ağızdan alınan bir üründür. Nikotin sakızı sigarada bulunan ve tütünün ana maddesi olan nikotin maddesinin sigara içmeden alınmasını sağlayan bir maddedir. Eczanel...
Damla Sakızı Macunu
Damla Sakızı Macunu
Damla Sakızı Macunu: Damla sakızı sakız ağaçlarında elde edilen ağızda buruk bir tat bırakan reçinedir. Damla sakızı Avrupa Birliği Sakız Adasında ve Çeşme Yarımadasında bulunan sakız ağaçlarından elde edilmektedir. Damla sakızı elde edildiğind...
Sandaloz Sakızı
Sandaloz Sakızı
Sandaloz Sakızı, diyet ekstrelerinde bulunan zayıflamaya yardımcı, metabolizmayı hızlandıran, bağırsakları çalıştırıp yağları çözen bir maddedir. Sandaloz sakızı Kuzey Afrika'da yetiştirilen ağaç boyu 6-7 metreye kadar uzayan bir ağaç olduğu bilin...
Çam Sakızı Ağda
Çam Sakızı Ağda
Çam sakızı ağda, özellikle bayanların vazgeçilmezleri arasında yer alır. Yüzyıllardır bayanların bitmek bilmeyen çilesi haline gelen tüylerden en doğal yolla kurtulma şeklidir. Çam sakızı, çam ağaçlarından elde edilir. Aynı zamanda bal renginde ve ko...
Günlük Sakızı
Günlük Sakızı
Günlük Sakızı, doğada günlük ağacından elde edilen yağa günlük sakızı denir. Günlük ağacı Buhur, Boswellia, Encens isimleri ile anılan bir şifalı bitkidir. Genellikle Mart ayından itibaren 8 ay boyunca sigala yağı üretilmektedir. Bu yağ, günlük ağacı...
Acı Çam Sakızı
Acı Çam Sakızı
Acı çam sakızı, eski zamanlardan beri insanlar tarafından sevilerek kullanılan bir üründür. Fakat adından da anlaşılabileceği gibi bu sakız biraz acı bir tada sahiptir. Bu durum nedeniyle birçok kişi bu sakızı kullanmaz. Oldukça eski bir tarihi olan ...
Damla Sakızı
Damla Sakızı
Damla sakızı, sakız ağacından elde edilen reçineye damla sakızı denir. Yunanistan mutfağında önemli rolü olan damla sakızı, ilaç yapımında da kullanılmaktadır. İsmini büyük bir bölümünün üretildiği Sakız Adası'ndan almıştır. Sıvı olarak üretilen daml...
Evde Sakız Yapımı
Evde Sakız Yapımı
Evde sakız yapımı, olur mu diyenler için ve yapmak isteyenler için çok güzel bir tariftir. Sakızın nasıl yapıldığını hepimiz merak ederiz. Hepimiz hemen hemen sakız çiğnemeyi severiz. Hatta sakız çiğnemek sağlığımıza çok faydalıdır. Beynimiz sakız çi...

 

Çam Sakızı
Rüyada Sakız Çiğnemek
Gebelikte Sakız Çiğnemek
Kenger Sakızı
Nikotin Sakızı
Damla Sakızı Macunu
Sandaloz Sakızı
Çam Sakızı Ağda
Günlük Sakızı
Acı Çam Sakızı
Damla Sakızı
Evde Sakız Yapımı
Sakız Çeşitleri
Sakız Koyunu
Sakız
Damla Sakızı Ağacı
Damla Sakızının Faydaları
Sakız Kaç Kalori
Sakız Kabağı
Sakız Ağacı
Damla Sakız Reçeli
Yapışan Sakız Nasıl Çıkar
Sakız Enginar
Rüyada Sakız Görmek
Çok Sakız Çiğnemenin Zararları
Gece Sakız Çiğnemek
Sakız Reçeli
Sakız Nasıl Yapılır
Sakız Kabağı Tohumu
Sakız Çiğnemenin Faydaları
Popüler İçerik
Sakız Çeşitleri
Sakız Çeşitleri
Sakız çeşitleri, sakız çiğnenerek kullanılan, şeritler halinde ya da tablet şeklinde üretilen şekerli ya da şekersiz ürünlere verilen addır. Çiğnenere...
Sakız Koyunu
Sakız Koyunu
Sakız Koyunu, Sakız koyunu ismini İzmir ili Çeşme ilçesi karşısında yer alan Sakız adasından ismini alan Sakız koyunu, üreticileri tarafından koyunla...
Sakız
Sakız
Sakız, sakız ağacının kabukları arasında sızan çiğnedikçe yumuşayan ve hoş bir aromaya sahip kremsi bir rengi olan reçine türüdür. Sakız geleneksel ol...
Damla Sakızı Ağacı
Damla Sakızı Ağacı
Damla Sakızı Ağacı, Ege ve Akdeniz kıyılarında maki örtüsü olan yerlerde sürekli yeşil kalan ve çalı görünümünde bir bitkidir. Bu ağacın dalları ve g...
Damla Sakızının Faydaları
Damla Sakızının Faydaları
Damla sakızının faydaları, sakız ağacından elde edilen ve birçok alanda kullanılan bir reçine türüdür. Sakız olarak kullanılması, mutfaklarda bazı yiy...
Sakız Kaç Kalori
Sakız Kaç Kalori
Sakız Kaç Kalori: Sakız diğer adı (çiklet) bazı firmaların şekerli ve şekersiz olarak çeşitli şekiller vererek üretilmiştir. Sakızın kökeni çok eski...
Sakız Kabağı
Sakız Kabağı
Sakız Kabağı, kabakgiller familyasından olan bir kabak türüdür. Kavun, karpuz, salatalık ve acur gibi bitkilerle aynı familya içinde yer alır. Açık ye...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Çam Sakızı
Rüyada Sakız Çiğnemek
Gebelikte Sakız Çiğnemek
Kenger Sakızı
Nikotin Sakızı
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019